torsdag 5. november 2015

Hospitering Glamox



Mandag 2.11 20115

Tema: Utviklingen av  LED-belysningen
COB-LED er en betegnelse for flere dioder i en og samme Led chip, slik vil lyskilden fremstå som en enhet.
Utviklingen går fortsatt veldig fort og bare i i løpet av det siste året har lysutbytte i utviklingen økt fra 22000 lumen til 60000 lumen i en og samme COD. Det som i dag er en av de største utfordringene i produksjon av lyskilder er varmgangen fra drivere når vi opererer med så store lumenverdier.
Tidligere fantes 3 ulike LED-drivere i markedet, 350mA, 500mA og 700mA. Produsentene tilpasset produktene til de ulike driverne i markedet, noe som var en hemsko for utviklingen.
Etter hvert ble det lagt inn ulike motstander i driverne for å begrense strømmen gjennom LED chipen. Det aller nyeste innen LED-driverne, er programmerbare drivere med NFC -teknologi, Near Field Communication. Slik kan vi i dag programmere driverne for å tilpasse den valgte LED-chipen, og ikke omvendt, at LED-chipen må tilpasses driveren.  De største begrensningene og utfordringen ligger i varmeutviklingen i driveren når vi velger å bruke COB med lumeneffekter opp mot 60 000 lm.

Lysbegreper

Den blå lysdioden er skadelig for øyet, i tillegg at det gir et kaldt og ubehagelig lys.Ved å legge et fosforbelegg over lysdioden vil lyset endre seg fra blått til hvitt lys, som igjen kan ha tilsetninger av andre farger for å gjenskape fargespekteret i solstrålene.
Produsentene hadde store forventninger til remot fosfor, et deksel som ble ettermontert over den blå dioden, dels for å etterligne lyspæren, men også for at lyset skulle fordele seg over en større flate. Dette ble ingen suksess. Den vanligste løsningen i dag er at fosforbelegget dekkes over COB'en og at den enten plasseres bak reflektorer/deksel  eller at den er synlig montert bak i lampen, slik at den ikke er synlig uten at du ser rett opp i lyskilden.



Refleksjon:
Dagen i dag har vært interessant, og jeg har fått anledning til studere utviklingen av LED-belysningen frem til det nyeste som finnes i markedet i dag. Utviklingen av LED-drivere, med forhåndsinnstilt ytelse i mA, til dagens og morgendagens drivere med NFC-teknologi, der driveren programmeres direkte fra PC for å oppnå den ønskede ytelsen, gjør produsentene i stand til å utvikle nye produkter. Produsentene er også enig om en felles standard for de nye driverne som er kommet på markedet. Dette fremskrittet har resultert i ubegrensede muligheter for å utvikle LED-belysning etter hvert som produsentene utvikler neste generasjon LED-chip.


1 kommentar: